Støj i dieselfyr & Kabinevarmere

Støj i dieselfyr & Kabinevarmere

Støj i dieselfyr

Et oliefyr dieselfyr i en båd eller campingvogn kan producere en vis mængde støj. Støjniveauet kan variere afhængigt af flere faktorer som model og ikke mindst installation af fyret.

En almindelig kilde til støj fra oliefyr kan være forbrændingsprocessen. Når olien forbrændes, kan det resultere i lyde som en brændende flamme, blæserstøj eller mekaniske lyde fra komponenterne i fyringsanlægget. Disse lyde kan være mere udtalte, hvis fyringsanlægget er i den billigere prisklasse. På billige fyr er selve dieselpumpen også en stor kilde til irriterende støj.

Støj fra:

  • motorstøj er den børsteløs ”larmer den mindre”. Køb evt en bedre kvalitet.
  • pumpe – stødpumper kan støje rigtig meget (kliklyd). Køb en støjsvag eller pak pumpen ind i noget støjdæmpende materiale og hæng den i gummistropper. Vender den ikke korrekt støjer den også mere.
  • forbrændingsprocessen. Sker i selve brændkammeret og er svær at gøre noget ved. Man kan sætte fyret i en kasse med god ventilation eller placere fyret hvor man ikke skal sove.
  • indsugning til brændkammer. Mange glemmer at det ikke er et indsugningsfiler der nogen gange følger med, men et forsøg på at lave en særdeles primitiv støjdæmper. Skift den ud til en bedre. Man kan i det hele taget overveje om luften skal tages fra kabinen (vakuum og sikkerhed)
  • udblæsning af udstødning. Larmer rigtig meget, der følger normalt en udsøgning med til udendørs brug (ikke gastæt). Den kan bruges i en bil eller campingvogn med ikke i en båd. Derfor er man nødt til at købe en anden.
  • Indblæsning af den varme luft i kabinen. Har man et fyr med 75mm udgang støjer det også mere en et mere professionelt fyr med 90mm udgang til kabine luften, da luftens hastighed er nedsat. 

Installationen af lydisolerende materialer omkring fyringsanlægget eller i selve båden/campingvognen kan også hjælpe med at reducere støjen. Dette kan omfatte brugen af lyddæmpende materialer eller en form for afskærmning, der kan absorbere eller reducere lyden fra fyringsprocessen.

Det er dog vigtigt at nævne, at støjen fra et oliefyr kan variere betydeligt mellem forskellige modeller og fabrikanter. Derfor kan det være en god idé at undersøge specifikationerne for det pågældende oliefyr for at identificere potentielle støjniveauer og foranstaltninger til støjreduktion, som producenten anbefaler.

 Mange fyr kan støje helt op til 60db og så er der ikke meget nattesøvn. 

Tilbage til blog

1 kommentar

Der bør være filter på indsugning til forbrændingsluften!
En flue, der ender i det lille sekundærluft hul ved gløderøret, ødelægger jo al opstart af fyret.

Bjarne Munk Nielsen

Indsend en kommentar